Wednesday, August 11, 2010

Kome zakon lezi u topuzu...

Pre nekoliko dana mi se drugar, pomalo pripit, ali i dalje razuman, javio na chatu sa opisom dogadjaja koji mu se te veceri dogodio. Dogadjaj nije svakodnevna pojava, ali nazalost ni previse redak da bi se mogao nazvati necim neuobicajenim. Naime, izasao je te veceri u lokalni kafic/klub/folkoteku i negde usput sreo bivsu devojku sa njenim sadasnjim deckom. Uredno se, kao i svaki kulturni ex, javio, a na to mu je od strane pratioca dame uzvraceno pretnjama.
Kao sto rekoh, to nije situacija koja je retka, u nekim krugovima je ucestalija od drugih, ali javlja se manje-vise svuda na Balkanu, a kapiram i u ostalim krajevim diljem planete.
Ono sto mene najvise intrigira nisu posledice i to ko ce dobiti batine, ko ce kome objasniti sta i za koga ce na kraju poci ona koja ima mogucnost odabira partnera pa se verovatno i sama oseca pozeljnijom dok se, jel' te, zgrazava nad pozivima na nasilje dva alfa-muzjaka u punoj snazi, spremnih na fajt u svakom trenutku, vec me zanima sta je u glavi onih koji takav sukob zapocinju.

Elem.. svako od nas ima svoje strahove, svako je bar u odredjenoj meri ljubomoran i zabrinut za svoju poziciju kod devojke na ciju ljubav pretenduje, ali ne reaguju svi isto. Sta je to sto pokrece divljacku reakciju, koja vise podseca na bitku dva nosoroga oko zenke (nosorozi su tu cisto kao random primer, nikakva seksualna aluzija koja ukljucuje njihove nosove nije planirana) ili klince u vrticu koji se grebu i skice oko toga ko ce uzeti lego kockice, unikatne u tom delu vrtica, nego li na dve koliko toliko odrasle osobe, obdarene razumom u dovoljnoj meri da su pohadjale ustanove koje se ne svrstavaju u one specijalnog tipa.

Da li su u pitanju kompleksi ili nesigurnost u sebe? Da li je povisen nivo adrenalina ili pak alkohol taj koji takvu reakciju uzrokuje?

Rekao bih, sve u odredjenoj meri. Ali mislim da je stavka broj 2 (ili ti nesigurnost u sebe) kljucna u ovom slucaju. Naime, zasto bi bilo ko ko ne strepi za to sta devojka za koju je zagrejan oseca prema njemu imao potrebu da nasiljem preti drugom homosapiensu koji je "onoj koju drzi za ruku" uputio pozdrav koji u Italiji, kao i kod nas koriste kao pozdravni usklik? Ne, ajde da idemo korak dalje. Uzmimo u obzir da je taj zlikovac koji takodje pretenduje na ruku izvesne devojke i slao poruke istoj, te se upucavao lajkovanjem fotografija iste na nekoj od omiljenih nam socijalnih mreza. Da li bi u tom slucaju doticni macho lik u rozoj majici imao pravo na takvu reakciju prilikom susreta sa tipom broj dva? Verovatno ne. Jer da ima imalo samopouzdanja, a i licnog dostojanstva, na to bi odmahnuo glavom, uzeo curu pod ruku i trudio se da ucini da i nju zabole za tog istog tipa koliko bi i njega trebalo biti.
Ali, u nedostatku samopouzdanja, poverenja u tu istu devojku iz kojeg god razloga, to se ne desava.
Ipak, ocigledno je da ti isti tipovi koji prete obracunom ne uvidjaju da je problem u njima. A mozda i nemaju cime da "uvide".

Kao sto je Isak Asimov izrekao, Violence is the last refuge of the incompetent.” ili ti, "Nasilje je poslednje utociste nesposobnih". Ipak, nesposobni toga retko kada postanu svesni.

Ovom prilikom se necu baviti time ko najcesce poseze za takvim merama odbrane "casti" sebe ili svoje devojke, jer bih rizikovao da budem proglasen kultur-fasistom. Samo cu reci da mi se cini da oni koji bleje na klupicama imaju manje takvih akcija od hrabrih momaka sa splavova ili sljastecih mesta gde okrecu runde pica dok im se kajla presijava sa uske majice.

Do sledeceg citanja, ostanite jaki.

2 comments:

 1. "...hrabrih momaka sa splavova ili sljastecih mesta gde okrecu runde pica dok im se kajla presijava sa uske majice."

  nisi izdržao. :)
  u svakom slučaju, tekst je pun pogodak.

  ReplyDelete
 2. Haha, uvek mi je tesko da izdrzim da ne uradim to, cak i kada kazem da necu. :)
  A htedoh da napisem da se presijava "sa sveze nabildovanih, nauljenih grudi", ali bi zvucalo kao pocetak neke druge price, pa sam se ovaj put suzdrzao. :)

  ReplyDelete